Εύκολες συνταγές

Συνταγή κοτόπουλου σε κατσαρόλα

Συνταγή για κρέας κοτόπουλου σε κατσαρόλα

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε για μια λαχταριστή εμπειρία με αυτή τη νόστιμη συνταγή με κρέας κοτόπουλου σε κατσαρόλα! Αυτό το ανακουφιστικό πιάτο συνδυάζει τρυφερό κρέας κοτόπουλου με ένα γευστικό μείγμα λαχανικών και μπαχαρικών, μαγειρεμένα όλα μαζί στην τελειότητα. Στη συνέχεια, η κατσαρόλα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει, δημιουργώντας ένα απολαυστικό άρωμα που θα γεμίσει την κουζίνα σας και θα κάνει τους γευστικούς σας κάλυκες να χορεύουν από χαρά. Είτε μαγειρεύετε για οικογενειακό δείπνο είτε διασκεδάζετε καλεσμένους, αυτή η συνταγή σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

στήθη κοτόπουλου
4 κομμάτια

Κρεμμύδι
1 μεγάλο, σε κύβους

Σκόρδο
4 γαρύφαλλα, ψιλοκομμένα

Καρότα
2 μεγάλα, κομμένα σε φέτες

Πατάτες
4 μέτρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

Φασολάκια
1 φλιτζάνι, κομμένο και μισοκομμένο

Σάλτσα ντομάτας
1 κουτί (14 oz)

Ζωμός κότας
1 φλιτζάνι

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το απολαυστικό κρέας κοτόπουλου σε κατσαρόλα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι του σεφ
  • Μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Πιάτο κατσαρόλας
  • Φύλλο αλουμινίου
  • Φούρνος

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά σας και τα έχετε τακτοποιήσει καλά πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην απλοποίηση της διαδικασίας μαγειρέματος και θα εξασφαλίσει την ομαλή προετοιμασία.

Προετοιμασία

Βήμα 1: Προετοιμασία του κοτόπουλου

Ξεκινήστε ξεπλένοντας τα στήθη κοτόπουλου με κρύο νερό και στεγνώνοντας τα με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε τα στήθη κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 2: Σοτάρουμε τα λαχανικά

Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδια κομμένα σε κύβους και ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί και αρωματικό χρώμα.

Βήμα 3: Μαγείρεμα του κοτόπουλου

Στρώστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στη μία πλευρά του τηγανιού και προσθέστε τα καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου. Μαγειρέψτε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά.

Βήμα 4: Προσθήκη λαχανικών και σάλτσας

Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα καρότα σε φέτες, τις πατάτες σε κύβους και τα πράσινα φασόλια κομμένα στη μέση. Σοτάρετε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση της κατσαρόλας

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε στον πάτο μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Τοποθετούμε από πάνω τα μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου και τακτοποιούμε γύρω τους τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίξτε ζωμό κοτόπουλου πάνω από την κατσαρόλα και πασπαλίστε τα πάντα με ξερό θυμάρι.

Βήμα 6: Ψήνετε την κατσαρόλα

Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί πλήρως το κοτόπουλο και τα λαχανικά να είναι τρυφερά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος για να ροδίσει η κατσαρόλα από πάνω.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής κοτόπουλου σε κατσαρόλα είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για το ξέπλυμα και το καρύκευμα του κοτόπουλου, τον τεμαχισμό των λαχανικών και τη συναρμολόγηση της κατσαρόλας. Σημειώστε ότι ο χρόνος ψησίματος των 45 λεπτών δεν περιλαμβάνεται στον χρόνο προετοιμασίας.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για μια φιλική προς τους vegan εκδοχή αυτής της συνταγής, μπορείτε να κάνετε μερικές αντικαταστάσεις συστατικών. Αντικαταστήστε τα στήθη κοτόπουλου με εναλλακτικές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως το τέμπε ή το τόφου. Αντί για ζωμό κοτόπουλου, χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών για να βελτιώσετε τις γεύσεις. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά όπως πιπεριές, κολοκυθάκια ή μανιτάρια για να δημιουργήσετε μια χορταστική και θρεπτική κατσαρόλα vegan.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να αλατοπιπερώσετε καλά τα στήθη κοτόπουλου πριν τα ψήσετε. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της γεύσης του πιάτου.
– Όταν σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσέχουμε να μην καούν. Ανακατεύουμε συχνά και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν.
– Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να μαρινάρετε τα στήθη κοτόπουλου στα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά πριν τα μαγειρέψετε. Αυτό θα εμποτίσει το κρέας με υπέροχες γεύσεις.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε την επιλογή λαχανικών με βάση τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε διαφορετικά λαχανικά ανάλογα με το γούστο σας.
– Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε τα λαχανικά όσο ψήνεται το κοτόπουλο. Αυτό θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας μαγειρέματος και θα διασφαλίσει ότι όλα είναι έτοιμα ταυτόχρονα.
– Μην ξεχάσετε να προθερμάνετε τον φούρνο σας πριν ψήσετε την κατσαρόλα. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαγείρεμα και βοηθά στην επίτευξη μιας όμορφης καφέ κορυφής.
– Αφήνουμε την κατσαρόλα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά αφού την βγάλουμε από τον φούρνο. Αυτό επιτρέπει στις γεύσεις να συγχωνεύονται και διευκολύνει το σερβίρισμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
25 g

Παχιά
10 g

Υδατάνθρακες
15 g

Ίνα
3g

Νάτριο
500 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το απολαυστικό κρέας κοτόπουλου στην κατσαρόλα, φέρτε το πιάτο κατσαρόλας στο τραπέζι και αφήστε όλους να θαυμάσουν τη χρυσή ομορφιά του. Μπορείτε να γαρνίρετε το πιάτο με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή θυμάρι για μια πρόσθετη πινελιά κομψότητας. Σερβίρετε την κατσαρόλα ως κύριο πιάτο μαζί με μια φρέσκια σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό για να δημιουργήσετε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα. Προαιρετικά, μπορείτε να προσφέρετε κρούστα ψωμί ή πουρέ πατάτας ως εναλλακτικές επιλογές για να συμπληρώσετε τις γεύσεις και να απολαύσετε την αλμυρή σάλτσα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αφού απολαύσετε αυτό το λαχταριστό κρέας κοτόπουλου στην κατσαρόλα, φυλάξτε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια έως και τρεις ημέρες. Όταν ξαναζεσταίνετε, τοποθετήστε την επιθυμητή μερίδα σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και θερμαίνετε μέχρι να ζεσταθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξαναζεστάνετε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 15-20 λεπτά, σκεπάζοντάς την με αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε το υπερβολικό στέγνωμα.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή με κρέας κοτόπουλου σε κατσαρόλα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το στήθος κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Η ποικιλία των λαχανικών παρέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C και κάλιο. Επιπλέον, οι ντομάτες στη σάλτσα περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ορισμένων ασθενειών. Συνολικά, αυτή η συνταγή προσφέρει μια ολοκληρωμένη ισορροπία πρωτεΐνης και λαχανικών για την υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με κρέας κοτόπουλου σε κατσαρόλα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:
– Μοσχαρίσιο στιφάδο με λαχανικά ρίζας: Ένα χορταστικό στιφάδο με τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας και μείγμα λαχανικών ρίζας μαγειρεμένα στην τελειότητα.
– Σολομός φούρνου με λεμόνι και άνηθο: Ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις του σολομού με λαμπερές νότες εσπεριδοειδών.
– Φυτικό κάρυ με γάλα καρύδας: Ένα αρωματικό και νόστιμο κάρυ γεμάτο με ποικιλία λαχανικών σιγοβρασμένα σε κρεμώδες γάλα καρύδας.
– Ratatouille: Ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο που παρασκευάζεται με μια ποικιλία από λαχανικά, βότανα,

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button