Εύκολες συνταγές

Πρακτική συνταγή κέικ με Ganache

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια λαχταριστή απόλαυση με αυτή την πρακτική συνταγή για κέικ με ganache! Αυτό το παραδεισένιο επιδόρπιο συνδυάζει υγρές και αφράτες στρώσεις κέικ με μια πλούσια και βελούδινη γκανάζ σοκολάτας. 🍫🎂 Ιδανική για κάθε περίσταση, αυτή η συνταγή θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει να λαχταρούν για περισσότερα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κέικ και της λείας ganache δημιουργεί μια ακαταμάχητη συμφωνία γεύσεων και υφών που σίγουρα θα ικανοποιήσει το γλυκό σας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

¾ φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

2
Μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι
Γάλα

½ φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

2 κουταλιές της σούπας
Εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Βραστό νερό

Ganache:

1 φλιτζάνι
Βαριά κρέμα

8 ουγκιές
Μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας
Ανάλατο βούτυρο

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτή τη συνταγή για απολαυστικό κέικ, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Προετοιμάστε τα ακόλουθα στοιχεία πριν ξεκινήσετε:

  • Δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Κόσκινο
  • Σπάτουλα
  • Σχάρα ψύξης
  • Σατέλα
  • Διπλός λέβητας ή θερμομονωμένο μπολ
  • Λαστιχένια σπάτουλα

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε τις φόρμες του κέικ. Στρώστε το κάτω μέρος με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση αργότερα.
2. Σε ένα μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την κρυσταλλική ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.
3. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά. Προσθέστε το γάλα, το φυτικό έλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν.
4. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη.
5. Ρίχνουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο. Η συνοχή θα είναι λεπτή, αλλά αυτό είναι που κάνει το κέικ υγρό και ευάερο!
6. Μοιράστε το κουρκούτι ομοιόμορφα ανάμεσα στα προετοιμασμένα ταψιά. Λειάνετε τις κορυφές με μια σπάτουλα.
7. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
8. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης για να κρυώσουν εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν την πρακτική συνταγή κέικ με ganache είναι περίπου 20 λεπτά. Ωστόσο, θα πρέπει να αφήσετε επιπλέον 30-35 λεπτά για το ψήσιμο και τουλάχιστον 1 ώρα για να κρυώσουν τα κέικ πριν από τη συναρμολόγηση.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τους vegan, μπορείτε να κάνετε μερικές υποκαταστάσεις συστατικών σε αυτήν τη συνταγή. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:

  • Αντικαταστήστε τα αυγά με ½ φλιτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη ή πολτοποιημένες μπανάνες.
  • Αντικαταστήστε το γάλα με γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σας.
  • Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο.
  • Βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που χρησιμοποιείται στη γκανάζ είναι χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι φιλική προς τους vegan.

Θυμηθείτε να ελέγξετε τις ετικέτες των συστατικών σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για μια vegan δίαιτα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Η προετοιμασία αυτής της πρακτικής συνταγής κέικ με ganache είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξασφαλίσετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα:

  • Μετρήστε όλα τα συστατικά σας με ακρίβεια για ακριβή αποτελέσματα.
  • Το κοσκίνισμα των ξηρών συστατικών βοηθά στην αφαίρεση των σβώλων και εξασφαλίζει μια πιο λεία ζύμη.
  • Αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη της ζύμης μετά την προσθήκη των ξηρών συστατικών, καθώς μπορεί να προκύψει ένα πυκνό κέικ.
  • Ρίξτε το βραστό νερό στο κουρκούτι αργά ενώ ανακατεύετε απαλά. Αυτό το βήμα βοηθά στη δημιουργία μιας τρυφερής και υγρής υφής.
  • Κατά το ψήσιμο, αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βύθιση των κέικ.
  • Για να ελέγξετε αν τα κέικ έχουν γίνει, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα είναι έτοιμα.
  • Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς πριν εφαρμόσετε τη γκανάζ. Αυτό εμποδίζει τη ganache να λιώσει και να γλιστρήσει από το κέικ.
  • Για μια λεία και βελούδινη γκανάζ, ψιλοκόψτε τη σοκολάτα και φροντίστε να λιώσει εντελώς στην κρέμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα αυτού του πρακτικού κέικ με ganache:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
18g

Κορεσμένα λιπαρά
10 g

Trans Fat
0g

Χοληστερόλη
50 mg

Νάτριο
300 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
45 g

Διαιτητικές ίνες
2g

Σάκχαρα
28 g

Πρωτεΐνη
5 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να αναβαθμίσετε την παρουσίαση αυτού του απολαυστικού κέικ, μπορείτε να πασπαλίσετε το πάνω μέρος με σκόνη κακάο ή να πασπαλίσετε τριμμένη σοκολάτα για μια αισθητικά ευχάριστη πινελιά. Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε το κέικ με φρέσκα μούρα, βρώσιμα λουλούδια ή τρίμματα σοκολάτας.

Σερβίρετε κάθε φέτα κέικ σε ένα πιάτο γλυκού συνοδευόμενο από μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Αυτό προσθέτει ένα κρεμώδες και δροσιστικό στοιχείο για να συμπληρώσει τον πλούτο του κέικ και της γκανάζ.

Για όσους προτιμούν μια αντίθεση γεύσεων, μπορείτε να σερβίρετε το κέικ με μια πλευρά από τάρτα κουλούρα βατόμουρου ή μια ζουμερή σάλτσα εσπεριδοειδών.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα αυτού του κέικ, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και τρεις ημέρες. Εάν ζείτε σε ένα πιο ζεστό κλίμα, συνιστάται να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για να μην λιώσει η ganache.

Για μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να παγώσετε το κέικ. Τυλίξτε κάθε φέτα σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τις σε ένα δοχείο που ασφαλίζει στην κατάψυξη ή σε σακούλα με φερμουάρ. Το κατεψυγμένο κέικ μπορεί να αποθηκευτεί έως και τρεις μήνες. Ξεπαγώστε τις φέτες στο ψυγείο πριν τις σερβίρετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αν και αυτό το πρακτικό κέικ με ganache είναι μια απολαυστική απόλαυση, προσφέρει επίσης ορισμένα διατροφικά οφέλη. Ακολουθούν μερικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται:

  • Κάκαο σε σκόνη: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το κακάο σε σκόνη έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η μείωση της φλεγμονής και η βελτιωμένη διάθεση.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αυγά: Μια καλή πηγή πρωτεΐνης, τα αυγά παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12 και σελήνιο.
  • Γάλα: Εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το γάλα συμβάλλει σε γερά οστά και δόντια. Παρέχει επίσης βιταμίνες D και B12.
  • Εκχύλισμα βανίλιας: Αν και χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, το εκχύλισμα βανίλιας προσθέτει γεύση χωρίς να συνεισφέρει σημαντικές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά.
  • Βραστό νερό: Αν και δεν παρέχει άμεσα διατροφικά οφέλη, το βραστό νερό βοηθά στη δημιουργία μιας υγρής και τρυφερής υφής στο κέικ.

Θυμηθείτε να απολαύσετε αυτό το κέικ με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η πρακτική συνταγή για κέικ με ganache, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • “Decadent Chocolate Truffle Cake”
  • “Moist Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting”
  • “Κλασικό τιραμισού με πασχαλίτσες ποτισμένες με καφέ”
  • “Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι με κουλούρα βατόμουρου”

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα λαχταριστά επιδόρπια και να τα προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας με υπέροχες λιχουδιές.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η λαχταριστή συνταγή αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ ζαχαροπλαστικής και ειδικούς στη μαγειρική που έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας απολαυστικών γλυκών. Μερικές αξιόλογες πηγές έμπνευσης περιλαμβάνουν:

  • Pierre Hermé: Γνωστός ως ο “Πικάσο της ζαχαροπλαστικής”, ο Hermé φημίζεται για τους καινοτόμους γευστικούς συνδυασμούς και την ακριβή τεχνική του.
  • Dominique Ansel: Ο δημιουργός του διάσημου Cronut, ο Ansel έχει ταλέντο να ανακαλύπτει εκ νέου κλασικά αρτοσκευάσματα με μοντέρνες ανατροπές.
  • Χριστίνα Τόση: Ως ιδρύτρια του Milk Bar, η Τόση είναι γνωστή για τα παιχνιδιάρικα και νοσταλγικά επιδόρπια της που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις.

Συνδυάζοντας τις τεχνικές και την τεχνογνωσία αυτών των γαστρονομικών φωτιστικών, αυτή η πρακτική συνταγή κέικ με ganache προσφέρει μια απολαυστική απόλαυση που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

🍰🍫 Απολαύστε το ταξίδι της δημιουργίας και της απόλαυσης αυτής της παραδεισένιας τούρτας! Καλό ψήσιμο!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button